Vinkit pitkälle automatkalle

Pitkät automatkat saattavat olla erittäin puuduttavia varsinkin, jos olet matkustamassa lasten tai lemmikkien kanssa. Oletko koskaan miettinyt, että autolla matkustamisen ei välttämättä TARVITSE olla stressaavaa? Tässä artikkelissa tulemme käymään läpi erilaisia tapoja sekä keinoja siihen, miten voit ennaltaehkäistä pitkien automatkojen aikana syntyvää stressiä. Vaikka opas onkin pääasiallisesti suunnattu perheellisille, yksin ajavatkin saavat todennäköisesti uusia näkökulmia matkustukseen.

Ennakoi, ennakoi, ennakoi

Ennakointi on äärimmäisen tärkeää, kun puhutaan pitkistä automatkoista. Mitä ennakointi sitten oikein pitää sisällään? Ennakointiin kuuluu mm. auton tankkaaminen hyvissä ajoin (vaikka päiviä etukäteen), auton siivoaminen sekä esimerkiksi laukkujen pakkaaminen. Mikäli et tiennyt, niin automatkoilla läsnäoleva stressi on perua yleensä kotipuolesta eikä se välttämättä ole edes syntynyt autoilun seurauksena. Mikäli jätät pakkaamisen aivan viime tippaan, stressitasot alkavat jo kotona nousemaan vaarallisiin lukemiin. Mikäli olet kiihdyksissä ja stressaantunut, saattaa olotilaasi olla vaikea muokata enää automatkan aikana. Älä jätä siis mitään viime tippaan, vaan ryhdistäydy ja pidä huoli siitä, että kaikki on valmista ennen kuin matkapäivä koittaa. 

Lapsien kanssa matkustamiseen kuuluu myös olennaisena osana ennakoiminen erilaisten tehtävien, pelien, syötävän sekä juotavien kanssa. Kaikkia edellä mainittuja kannattaa varata riittävästi autoon, jotta matka sujuisi lastesi osalta mahdollisimman hyvin. Kannattaa myös muistaa yksi vanhemmuuden nyrkkisäännöistä: Mikäli jokin asia on hyvin, ÄLÄ MUUTA SITÄ! Mikäli lapsesi on tuijottanut tabletistaan elokuvaa jo tunnin ajan, älä keskeytä häntä esimerkiksi ehdottomalla uutta peliä, jossa lasketaan rekisterikilpiä tai vastaantulevien autojen malleja ja merkkejä. Jos jokin toimii, älä korjaa sitä. 

Lataa elektroniset laitteet hyvissä ajoin

Tämä sopii mainiosti myös lokeroon “ennakointi”, sillä elektronisten laitteiden, kuten navigaattoreiden lataaminen on välttämätöntä, mikäli haluat löytää määränpäähäsi ongelmitta. Muista siis laittaa elektroniset laitteet lataukseen jo edellisenä yönä, jotta sinun ei tarvitse ajaa pitkää automatkaa johtoviidakossa. Kannattaa myös varata 1-2 varavirtalähdettä mukaan, sillä takapenkillä videoita katsovat lapsesi kuluttavat tablettien akut muutamassa tunnissa. 

Myös pelkääjän penkillä istuvan kartturin tarpeita kannattaa ajatella, sillä jos kännykät ja tabletit ovat virtaa täynnä, saattaa puolisosi pystyä esimerkiksi pelaamaan muutaman pyöräytyksen mukaansatempaavia kolikkopelejä nettikasinolla. Tämä jos mikä on loistavaa ajanvietettä. 

Turvallisuus ennen kaikkea

Vaikka ajomatka olisi kuinka stressaava, muista kuitenkin “turvallisuus ennen kaikkea”. Olisi suorastaan silkkaa hulluutta riskeerata autossa matkustavien henkilöiden henki sillä, että olet itse kiihtyneessä tilassa. Muista, että stressi on vain väliaikaista, ja kovin usein sille ei edes ole minkäänlaisia järkeviä perusteita. Muista noudattaa liikennesääntöjä, pidä riittävät turvavälit, ja mikäli matkustat aikaisin aamulla, tai myöhään illalla, muista, että hirvivaara on tällöin kaikkein korkeimmillaan. Mikäli tuntuu siltä, ettei silmäsi pysy auki, muistakaa vaihtaa kuskia tasaisin väliajoin, jos vain suinkin mahdollista. 

Turvalliseen automatkailuun kuuluu olennaisena osana myös auton kunnosta huolehtiminen, ja jos esimerkiksi aiotte ajaa useita satoja (tai jopa tuhansia) kilometrejä lyhyessä ajassa, suosittelemme jopa jonkinlaista huoltoa suoritettavaksi, ennen matkustuspäivää. Auton säännölliset huollot pidentävät autosi ikää sekä laskevat onnettomuusriskejä tien päällä. 

Toivottavasti yllä olevista vinkeistä oli apua sillä ne toden totta toimivat! Nappaa vinkit talteen ja voit olla varma siitä, että seuraavalla kerralla kaikilla autossa olevilla on monin verroin hauskempaa! Turvallista matkaa!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *