Yleisimmät onnettomuudet liikenteessä

Suomen mutkikkailla teillä piilee monenlaisia vaaroja ympäri vuoden. Neljä erilaista vuodenaikaa, tien reunuksilla liikkuvat eläimet sekä kuskin oma huolimattomuus voivat johtaa tapaturmaisiin tilanteisiin, jotka huonolla tuurilla johtavat auton ja matkustajien vahingoittumiseen. Suomen olosuhteet vaativat ajoneuvojen kuljettajilta keskittymistä ja taitoa. Onnettomuuksien syntyyn voi vaikuttaa paljon itse, ja niiden ehkäisemiseksi onkin hyvä tietää kaikista yleisimmät onnettomuuksiin johtavat syyt.

Hirvikolari

Yhden selkeimmistä vaaroista Suomen tieliikenteeseen tuovat hirvet ja niiden aiheuttamat tapaturmat. Hirvikolareita tapahtuu yli 1500 kappaletta vuodessa. Vaikka määrä on laskemaan päin ja tienvarsia aidoitetaan jatkuvasti enemmän, on hirvien liikenteelle muodostama uhka silti vakava. Kuljettajan nopeus on yksi tärkeimmistä hirvikolareihin vaikuttavista tekijöistä. Korkeilla nopeuksilla on vaikeampi reagoida riittävän nopeasti, mikäli hirvi syöksyy auton eteen. Kuljettajan onkin tärkeää pysyä valppaana ja noudattaa nopeusrajoituksia.

Peräänajot

Peräänajot puolestaan ovat kaikista yleisimpiä onnettomuuksia kaupunkiympäristössä. Useimmiten peräänajo pääsee sattumaan, kun edessä kulkeva ajoneuvo pysähtyy äkillisesti esimerkiksi liikennevaloissa. Näin ollen takaa tuleva auto ei ehdi pysähtymään tarpeeksi nopeasti, ja autot törmäävät toisiinsa. Peräänajotilanteissa kannattaa muistaa, että onnettomuustilanne luetaan aina takaa tulevan kuljettajan syyksi edellä ajavan kulkuneuvon käyttäytymisestä huolimatta. Siksi etenkin kaupungissa on hyvä tarkkailla jatkuvasti, kuinka edellä kulkeva auto liikkuu.

Peräänajon voi helposti estää pitämällä riittävän turvavälin edellä ajavaan autoon. Joskus peräänajo voi olla vain sekunnin murto-osasta kiinni, joten kaikki ylimääräinen tila kahden auton välissä voi ehkäistä peräänajon syntyä. Jos takaa tulevalla autolla on hivenenkään ylinopeutta, on reagoiminen hankalampaa ja onnettomuuden syntyminen todennäköisempää. Rauhallinen liikkuminen ja joustava ajotapa ovat avainasemassa peräänajojen ehkäisemisessä niin kaupungissa kuin myös maanteillä.

Keskittymisen herpaantuminen

Liikenteessä on aina ehdottoman tärkeää, että kuljettaja keskittyy ympäröivään liikenteeseen eikä anna keskittymisensä herpaantua. Nykyisin yksi eniten keskittymistä häiritsevistä tekijöistä on kuljettajien matkapuhelimet. Jos kuski ei ohjaa autoa kummallakin kädellä, tai jos tämä seuraa kännykän ruutua ajon aikana, voivat katastrofin ainekset olla läsnä saman tien. Kuljettajan eteen voi tulla toinen ajoneuvo tai eläin. Myös jalankulkijat ja pyöräilijät asettavat omat haasteensa.

Kännykän ruudun tuijottaminen ja radion selaaminen voivat olla kohtalokkaita virheitä liikenteessä. Tämän lisäksi autoissa on yleensä navigaattori, joka vie oman osansa kuljettajan huomiosta. Teknologian ohella myös kuljettajan vireystila vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka hyvin tämä voi reagoida ympäröivän liikenteen haasteisiin. Ratissa ei saisi koskaan istua väsyneenä, sillä väsymys vaikuttaa niin keskittymiseen kuin myös kuljettajan reaktionopeuteen. Pahimmillaan väsynyt kuljettaja voi nukahtaa rattiin.

Rattijuopumus

On sanomattakin selvää, että päihteiden käyttö vaikuttaa kuljettajan valmiuteen reagoida erilaisiin tilanteisiin. Suomessa on tyypillisesti ollut aina valitettavan paljon kuskeja, jotka lähtevät liikenteeseen alkoholin vaikutuksen alaisena. Nyrkkisääntönä on, ettei alkoholia nautittuaan saisi enää kuljettaa autoa. Viime vuosina on myös tullut yleisemmäksi se, että alkoholin sijaan kuski ajaa huumeiden vaikutuksen alaisena. Kumpikin yhdistelmä on erittäin vaarallinen ja vakava riskitekijä kuskin ja ympäröivän liikenteen turvallisuudelle.

Suomen maanteillä etäisyydet ovat pitkiä ja harvaan asutettuja alueita on paljon. Tämä houkuttaa kuljettajia siihen, että kotiin ajetaan omalla ajoneuvolla illanvieton jälkeen. Vaikkei kuskilla olisikaan alkoholia nautittuaan humaltunut olo, on tämä petollista, sillä pienikin määrä alkoholia vaikuttaa voimakkaasti kuljettajan tarkkaavaisuuteen. Onnettomuuden riski on jopa 40-kertainen normaaliin nähden. Rattijuopumuksen raja Suomessa on 0,5 promillea ja törkeäksi rattijuopumukseksi luokitellaan yli 1,2 promillen lukema.

Ylinopeus

Yksi merkittävin onnettomuuksien sattumiseen vaikuttava tekijä niin kaupunki- kuin maantieympäristössäkin on ylinopeus. Nopeus vaikuttaa kaikkeen liikenteessä tapahtuvaan. Kuljettaja ei pysty huomioimaan ympäröivää liikennettä tarpeeksi tarkasti ajaessaan ylinopeutta. Nopeusrajoitukset on säädetty ammattilaisten neuvojen perusteella ja ne pohjautuvat tieteellisesti todistetuille faktoille. On aivan eri asia ajaa kaupungissa vaikkapa 80 kilometrin tuntivauhtia verrattuna 50 km/h. Jos ajoympäristö ei ole tuttu, kannattaa nopeus pitää mahdollisimman rauhallisena.

Ylinopeuksien karsimiseksi Suomen teiden varsille on ilmestynyt paljon peltipoliiseja, jotka nappaavat automaattisesti kuvan kaahaavista autoista. Uudet peltipoliisit ovat aiempia tehokkaampia ja voivat havaita nopeuden jopa 150 metrin päästä. Ylinopeudesta jaetaan myös mojovia sakkoja. Erityisesti kovatuloisten kuskien jättisakot päätyvät usein jopa iltapäivälehtien lööppeihin. Vaikka kovat sakot voivat toimia pelotteena kaahailua vastaan, on tien päällä sattuvista onnettomuuksista silti suuri osa ylinopeuden aiheuttamia.

Hankalat sääolosuhteet

Suomi on erityisen haastava maa autoilijoille sääolosuhteidensa puolesta. Meillä on neljä erilaista vuodenaikaa, joista jokainen tuo omat vaikeutensa teiden pinnalle. Suomi on myös pitkä maa, joten sääolosuhteet voivat poiketa matkan aikana paljonkin esimerkiksi etelästä pohjoiseen ajettaessa. Rankkasateet, lumimyrskyt ja tien pinnan jäätyminen ovat vain esimerkkejä vaarallisista olosuhteista. Tämän lisäksi keväällä ja syksyllä voi olla vaikeaa ajoittaa nastarenkaiden vaihto oikeaan ajankohtaan.

Yllättävät sääolosuhteet voivat aiheuttaa siis onnettomuuksia, mikäli kuski ei pysty varautumaan niihin hyvin etukäteen. Kaikkiin onnettomuuksiin voi varautua olemalla varovainen liikenteessä. Omia taitojaan ei saisi yliarvioida, ja päihteiden käyttö ei kuulu yhteen auton ajamisen kanssa. Lisäksi erityistä huomiota tulee kiinnittää turvaväleihin ja ajonopeuksiin. Näin on paljon helpompi reagoida liikenteen muutoksiin, kuten toisten kuskien yllättäviin liikkeisiin, eläimiin ja jalankulkijoihin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *