Miten ehkäistä onnettomuudet?

Autoilu on nykyään suositumpaa kuin koskaan. Vielä sata vuotta sitten ei oltaisi voitu kuvitellakaan maailmaa, jossa autoilu on näin suuressa roolissa. Nykyään länsimaissa lähes jokaisesta perheestä löytyy ainakin yksi auto. Monet ovat jopa riippuvaisia autoilusta, sillä se on ainoa kulkutapa esimerkiksi syrjäisemmillä seuduilla. Runsas autoilu on kuitenkin tuonut mukanaan myös haitallisia seikkoja, kuten ilmaston saasteet sekä jatkuvassa kasvussa olevat onnettomuudet.

Vuosittain maailmassa sattuu miljoonia onnettomuuksia. Suomessakin määrä kipuaa vuosittain satoihin. Osa näistä onnettomuuksista on mittaluokaltaan suurempia, osa pienempiä. Kaikilla näillä on kuitenkin jotakin yhteistä: ne olisi saatettu voida välttää. Joskus ainakin niiden vaikutuksia oltaisiin voitu lieventää oikeanlaisella valmistautumisella. Miten onnettomuuksia sitten voidaan ehkäistä tai niiden vaikutuksia lieventää? Tähän artikkeliin on kerätty hyödyllisiä neuvoja onnettomuuksien ehkäisemiseen, joita sinäkin voit hyödyntää.

Vinkki numero 1: Kitke alkoholi

Alkoholin nauttiminen vaikuttaa tutkitusti jokaisen reagointinopeuteen heikentävästi. Jokainen, joka on joskus ollut liikenteessä, varsinkin läheltä piti -tilanteessa, tietää, että tositilanteessa sekunneillakin on väliä. Siksi niin oman kuin muidenkin turvallisuuden takaamiseksi kannattaa muista, että alkoholin nauttiminen ennen rattiin istumista ei ole fiksua. Älä siis koskaan aja itse humalassa äläkä myöskään päästä alkoholia nauttinutta ystävää rattiin, vaan pidä huoli myös kaverista.

Alkoholin nauttimisen jälkeen ajaminen on lain mukaan sallittua tiettyyn pisteeseen saakka. Kannattaa kuitenkin ottaa se lähtökohta, ettei juo ollenkaan, ennen kuin nousee rattiin. Itse voi olla vaikea säädellä oman juomisensa määrää, ja vaikka on olemassa kotitestejä promillejen määrittämiseen, vaikuttaa alkoholi jokaiseen yksilöllisesti. Siksi kannattaa heti kättelyssä ottaa alkoholin nauttimiseen nollatoleranssi ajaessa. Alkoholi ja ajaminen eivät kuulu yhteen – jos ajat, et ota.

Vinkki numero 2: Muista liikennesäännöt

Liikenteessä ei voi noudattaa minä ensin -periaatetta. Pidä siis liikennesäännöt aina mielessä ajaessa. Vaikka voi tuntua ärsyttävältä hidastaa risteyksissä tai liikenneympyröissä, tehdään kaikki tämä aina niin oman kuin kaikkien muidenkin turvallisuuden takaamiseksi. Vaikka monella autoilijalla saattaakin olla suuri ego, kannattaa silti muistaa että liikennesäännöt koskevat kaikkia. Pysähdy siis STOP-merkin kohdalla, anna liikenneympyrässä oleville vapaa kulku ja pysähdy antamaan jalankulkijoille tilaa.

Nopeusrajoituksia valvotaan tehokkaasti myös poliisin toimesta. Nopeusvalvonnan tueksi asetetut kamerat räpsähtelevät tiiviiseen tahtiin, ja niiden haaviin jää tuhansia autoilijoita varsinkin sellaisina päivinä, kun liikennettä valvotaan tehostetusti. Siksikin nopeusrajoitusten noudattaminen todellakin kannattaa – ylinopeussakon saaminen nimittäin keventää tuntuvasti lompakkoasi ja saattaa jopa pistää korttisi kuivumaan. Kortitta jääminen on monelle kova paikka, vaikka se olisikin ainakin joissakin tapauksissa vain väliaikaista.

Vinkki numero 3: Käytä maalaisjärkeä

Vaikka itse noudattaisitkin liikennesääntöjä orjallisesti ja olisit oikea huippukuski (ainakin omasta mielestäsi), eivät kaikki muut liikenteessä liikkujat välttämättä yllä samalle tasolle kuin sinä. Siksi kannattaakin sääntöjen noudattamisen lisäksi käyttää sitä niin rakastettua maalaisjärkeä liikenteessä. Joskus voi itse joutua tekemään kompromisseja vaarallisen tilanteen ehkäisemiseksi, kun toinen liikenteessä liikkuja ei tajuakaan tekevänsä väärin ja aiheuttavansa onnettomuuden uhkaa tai mahdollisuutta.

Kannattaa pitää mielessä, että jotkut liikenteessä olevista kuskeista ovat aloittelevia ajajia, joilla ei ole mittarissaan satoja tuhansia kilometrejä ja useita ajovuosia. Siksi kannattaakin suhtautua kanssa-ajajiin inhimillisellä otteella. Kannattaa muistaa myös autoilijoiden koodikieli – jos näet jonkun ajavan vaikkapa pitkät valot päällä muita vastaan, voit väläyttää oman autosi pitkiä valoja kyseisen auton ohi ajaessasi muistuttaaksesi häntä valojen oikeaoppisesta käytöstä.

Vinkki numero 4: Reagoi

Koska usein vaarallisissa tai potentiaalisesti vaarallisissa tilanteissa reagointiaikaa jää vain vähän, ei sitä kannata käyttää tieraivoon tai toisen kuskin haukkumiseen, vaan kannattaa käyttää se sen sijaan toimimiseen tilanteessa. Jos vaarallinen tilanne siis tulee eteen, reagoi niin nopeasti kuin pystyt. Pyri toimimaan tavalla, joka on mahdollisimman turvallinen kaikille osapuolille. Tällaisessa tilanteessa ei kannata alkaa osittelemaan syyttävällä sormella, sillä läheskään aina onnettomuudet eivät ole tahallisia.

Vinkki numero 5: Opettele toimimaan onnettomuuspaikalla

Vaikka olisi kuinka hyvä kuski ja nopea reagoimaan, on tilanteita joita ei yksinkertaisesti pysty välttämään. Siksi tällaisten tilanteiden varalta ei voi varautua kuin opettelemalla toimimaan onnettomuuspaikalla oikeaoppisesti. Oikeaoppinen toimiminen voi parhaassa tapauksessa jopa pelastaa elämiä. Onnettomuuspaikalla uhrien selviäminen voi olla kiinni minuuteissa – siksi on tärkeä tietää miten toimia. Jos sinusta tuntuu, ettet vielä osaa, voisi vaikkapa ensiapukurssi olla paikallaan.

Vinkki numero 6: Kouluttaudu

Pidä ajokorttisi aina ajan tasalla, ja jos tuntuu että tarvitset lisäopetusta, kysy rohkeasti apua paikalliselta ajokoululta. Ajotuntien pyytäminen ei ole häpeän asia, ja jos et halua pyytää apua ammattilaisilta, on myös ystävien tai perheenjäsenten apu aina yksi vaihtoehto. Tärkeintä on tuntea itsensä itsevarmaksi liikenteessä – silloin kaikki myös sujuu mahdollisimman mutkattomasti eikä turhia vaaratilanteita pääse syntymään itseluottamuksen puutteesta johtuen.

Turvallista autoilua!

Nyt kun olet lukenut muutamia vinkkejä turvallisempaan autoiluun ja onnettomuuksien välttämiseen ja ehkäisyyn, on jälleen aika suunnata asvaltille astetta viisaampana. Vaikka neuvot saattavatkin kuulostaa itsestään selviltä, kannattaa niitä silti lueskella ajatuksella. Usein simppelitkin asiat tuppaavat unohtumaan liikenteessä, ja tällöin vaaratilanteita pääsee syntymään typeristäkin syistä. Lähde matkaan ajoissa, niin että sinulle jää aikaa ajella kohteeseen turvallisesti ja rauhallisesti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *