Liikenneturvallisuus

Kuinka hyvin tunnet liikennesäännöt? Se saattaa kuulostaa hassulta kysymykseltä, mutta liikennesääntöjä tarkastetaan ja päivitetään säännöllisesti. Jos on kulunut jo pitkä aika siitä, kun hankit ajokorttisi, olet saattanut jo unohtaa joitain sääntöjä. Yleisesti huonosti tunnettuja sääntöjä ovat muun muassa risteyksiin, jalankulkijoihin ja pyöräilyyn liittyvät säännöt. Tässä artikkelissa kerrotaan vinkkejä turvalliseen liikennekäyttäytymiseen uusille ja kokeneille autoilijoille sekä muille tiellä liikkujille.

Muista tarkastaa peilisi

Kun tarkkailet jatkuvasti ympärilläsi tapahtuvia asioita, voit välttää useat onnettomuudet. Voit parantaa turvallisuuttasi tien päällä tekemällä säännöllisiä tarkastuksia aina, kun lähdet ajamaan. Tarkasta aina peilisi, ja säädä niiden asentoa tarvittaessa. Muista myös vilkaista säännöllisesti sekä takapeiliin että sivupeileihin, että näet mitä takanasi ja sivuillasi tapahtuu. Tämä on erityisen tärkeää muistaa, kun olet aikeissa lähteä ohittamaan tai vaihtamaan kaistaa.

Tarkkaile aina ympäristöäsi

Peilien säännöllinen tarkkailu on tärkeää, mutta niiltä jää kuitenkin piiloon niin sanottuja kuolleita kulmia, jotka sinun täytyy tarkastaa aina päätäsi kääntämällä, kun haluat vaihtaa kaistaa, lähteä liikkeelle kadunvarresta, kääntyä tai siirtyä hetkellisesti bussikaistalle. Käännä päätäsi oikealle ja vasemmalle ja vilkaise nopeasti olkasi yli varmistaaksesi, ettei tielläsi ole ajoneuvoja, jotka eivät näy peileistäsi. Muista vilkaista olkasi yli myös noustessasi autosta ja avatessasi ovea.

Noudata erityistä varovaisuutta, kun ajat parkkihalleissa tai lähellä raitiovaunua tai bussia. Ihmisiä voi olla hankala havaita liikenteessä, ja he voivat käyttäytyä ennalta arvaamattomasti – varsinkin lapset – joten aja turvallista nopeutta ja ole valmis tekemään väistöliike tarvittaessa. Muista pitää edellä ajavaan autoon riittävä turvaväli. Liikenneturvan suosituksen mukaan turvavälin tulisi olla taajamissa vähintään puolet ajonopeudesta metreinä ja maantiellä ajonopeuden verran (80 km/h = 80 m).

Vauhti vaikuttaa turvallisuuteen

Tien varressa kyltillä esitetty nopeusrajoitus tarkoittaa suurinta sallittua nopeutta kyseisellä tieosuudella, joten muista aina pitää nopeutesi rajoituksen mukaisena. Tarvittaessa vauhtia on syytä rajoittaa vieläkin alhaisemmaksi, jos tiellä on esimerkiksi runsaasti jalankulkijoita tai pyöräilijöitä tai osuudella on huono keli tai näkyvyys. Suomessa on runsaasti mutkaisia ja mäkisiä sorateitä, joilla kannattaa ajaa rajoitusta hiljempaa, jos tieosuus on ennestään tuntematon.

Ylinopeus ja varsinkin liian suuri tilannenopeus tie- ja sääolosuhteisiin nähden on usein syynä liikenneonnettomuuksissa. Poliisi valvoo teiden turvallisuutta ja ajoneuvojen nopeuksia ratsioilla ja kameravalvonnalla, ja ylinopeutta ajavat kuljettavat voivat saada sakkorangaistuksen tai jopa menettää ajo-oikeutensa. Nopeusrajoituksia ei ole välttämättä aina näkyvillä kaikilla tieosuuksilla. Kun nopeusrajoituskyltit puuttuvat, nopeusrajoitus on oletuksena 50 km/h taajamissa ja 80 km/h taajamien ulkopuolella.

Alkoholi ei kuulu liikenteeseen

Alkoholi on merkittävä tekijä kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa kaikkialla maailmassa. Vuonna 2018 Suomen liikenteessä kuoli rattijuopumusonnettomuuksissa 30 henkilöä. Rattijuopumuskuolemat ovat hieman vähentyneet edellisvuosista, mutta osuus kaikista liikennekuolemista oli vuonna 2018 vielä 13 %. Rattijuopumuksen rajana Suomessa on 0,5 promillen veren alkoholipitoisuus. Kun veren alkoholipitoisuus ylittää tämän rajan, onnettomuusriski tuplaantuu siihen verrattuna, että elimistössä ei olisi lainkaan alkoholia. Riski kasvaa promillemäärän mukana.

Jos olet nauttinut alkoholia, anna elimistöllesi riittävästi aikaa polttaa kaikki alkoholi ennen kuin istut ratin taakse. Muista, että et voi nopeuttaa alkoholin palamista esimerkiksi juomalla kahvia, käymällä suihkussa, kuntoilemalla tai ulkoilemalla raittiissa ilmassa. Ainoa asia joka auttaa, on ajan kuluminen. Ihmisten elimistöt käsittelevät alkoholia eri tavoin. Pienikokoisemmilla ihmisillä on yleensä korkeampi promillemäärä kuin isommilla ihmisillä samasta nautitusta alkoholimäärästä.

Ota jalankulkijat huomioon

Kun lähestyt suojatietoa, sinun täytyy hidastaa ajoissa, pysäyttää ajoneuvo ja antaa tietä suojatietä ylittäville jalankulkijoille. Jos suojatien eteen on pysähtynyt ajoneuvo, et saa ohittaa sitä pysähtymättä itse suojatien eteen. Lähesty suojateitä aina sellaista vauhtia, että kykenet pysäyttämään autosi tarvittaessa. Kun käännyt risteyksestä, sinun pitää aina hidastaa ja antaa tietä ja riittävästi aikaa jalankulkijoille, jotka ylittävät tietä, jolle olet kääntymässä.

Muista hidastaa ja antaa tietä jalankulkijoille myös ajaessasi pihaan tai liittyessäsi yleiselle tielle. Pidä silmällä kiertoliittymistä irtautuessasi mahdollisia jalankulkijoita, jotka saattavat olla ylittämässä poistumistietä. Varsinkin ulkomailla ajettaessa kannattaa huomata, että pysähtyneen raitiovaunun kohdalla täytyy pysäyttää ja antaa tietä siitä poistuville ihmisille. Esimerkiksi Tallinnassa monien pysäkkien kohdalla raitiovaunusta noustaan pois keskellä tietä. Pieni pudotus ajonopeudessa voi pelastaa onnettomuustilanteessa jalankulkijan hengen.

Muista myös pyöräilijät ja kunnioita muita

Tien jakaminen vastuullisesti polkupyöräilijöiden kanssa tekee ajamisesta turvallisempaa kaikille. Anna pyöräilijöille riittävästi tilaa ja ohita heidät vähintään metrin päästä. Mikäli ajat yli 60 km/h, jätä tilaa vieläkin enemmän. Älä aja pyöräkaistoja pitkin ja muista aina tarkastaa mahdolliset pyöräilijät, kun avaat autosi ovea tai liityt liikenteeseen. Muistuta myös kyydissäsi olevia matkustajia olemaan varovaisia avatessaan ovea. Kertaa kevyen liikenteen risteyssäännöt, jotka aiheuttavat monelle päänvaivaa.

Turvallinen liikenne on jokaisen tietä käyttävän yksilön vastuulla. Turvallinen kuljettaja ajaa aina vallitsevien olosuhteiden mukaisesti ja on aina valppaana ja valmiina toimimaan missä tahansa tilanteessa. Alkoholi tai muut päihteet eivät kuulu liikenteeseen, joten odota riittävä aika ennen kuin lähdet ajamaan nautittuasi alkoholia. Jaa tie muiden tienkäyttäjien kanssa vastuullisesti ottamalla heidät huomioon ja toimimalla itse turvallisesti ja sääntöjen mukaisesti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *