Autoilu talvella

Suomen pitkä talvi lisää autoilun haasteita. Jo kotipihasta lähtö voi olla vaikeaa, kun auto ei lähde käyntiin yhtä helposti kuin lämpimänä vuodenaikana. Kun liikkeelle on päästy, ovat teiden liukkaus sekä lumivalleista ja pimeydestä johtuva huonontunut näkyvyys autoilun vaikeusastetta lisäävä tekijä. Erityisesti maanteillä ja moottoriteillä tulee huomioida keliolosuhteiden vaikutus jarrutusmatkoihin. Näillä vinkeillä talviautoilu onnistuu ilman harmaita hiuksia.

Autosta ei näe ulos

Talvella auton ikkunat huurtuvat ja suorastaan jäätyvät. Paras ystäväsi on pitkävartinen harja, jonka toisessa päässä on muoviraappa. Sen avulla on helppo poistaa jäätä autosta. Myös auton käynnistämällä saa lopulta jään sulamaan, mutta tyhjäkäyntiä ei voi suositella, sillä talvella tyhjäkäynnistä saattaa akkukin tyhjentyä. Jään muodostumista estää parhaiten tietysti auton kytkeminen lämmityskaappiin tai ajoneuvon säilyttäminen sisätiloissa, mikäli mahdollista.

Auto ei käynnisty

Kun auto ei talvella liiku, on akku usein tyhjentynyt. Tyhjentymisen todennäköisyys ei riipu niinkään ajoneuvon kuin akun iästä. Vanhaan autoon vaihdettu uusi akku voi olla hyvinkin luotettava. Pikkupakkasilla akku ei vielä sano sopimusta irti, ellei akun kunto ole todella huono. Tavallisesti akun tyhjeneminen vaatii ainakin parikymmentä astetta pakkasta. Jos haluaa saada auton taas toimimaan, tarvitaan ulkopuolista apua.

Tyhjentyneeseen akkuun voidaan syöttää käynnistyskaapeleilla virtaa toisen auton akusta. Teknisesti monimutkaisten uusien autojen kohdalla on hinauspalvelu autohuoltoon usein riskittömin ratkaisu. Huomaathan, että auton käynnistysvaikeuksiin talvella voi olla muitakin syitä kuin akkuongelmat. Esimerkiksi uudessa autossa todellinen syy voi olla tietokonevika tai sähköjärjestelmän ongelma. Myös pakoputki voi olla tukossa. Turvallisinta onkin soittaa huoltoon, kun auto ei käynnisty kylmässä säässä.

Kaupunkiautoilun talviolosuhteet

Talvella autolla ajetaan usein vain lyhyitä kaupunkimatkoja, mutta vuodenajalle tyypillisiä haasteita joutuu kohtaamaan kaupungissakin paljon. Keskustoissa tiet aurataan yleensä vikkelään, mutta aurauksen seurauksena muodostuneet lumipenkat estävät tehokkaasti näkyvyyttä eritoten risteyksissä ja suojateillä. Autoilijan voi olla haastavaa erottaa, onko jalankulkija ylittämässä katua, tai onko hänen ajoneuvonsa risteyksen ainoa. Jos kevyen liikenteen väyliä ei ole aurattu, saattavat jalankulkijat myös toikkaroida kadulla.

Jos lumikinokset eivät vaikeuta ajamista, vaikuttaa etenemiseen tien pinnan liukkaus. Kun paukkupakkasia seuraa suojasää tai päinvastoin, on todennäköistä että tien pito huononee merkittävästi. Tällä on merkitystä ajoturvallisuuteen jo taajamissa, sillä liukas tie voi aiheuttaa tieltä suistumisia ja pidentää takuuvarmasti jarrutusmatkoja. Talvikelien vaikutusta ajoon voi vähentää ajamalla tarkkaavaisesti, pitäytymällä nopeusrajoituksissa ja vaihtamalla autoon ajoissa hyväkuntoiset talvirenkaat tai lumiketjut.

Kovien nopeuksien talviautoilu

On ensiarvoisen tärkeää noudattaa talvinopeuksia, jos autoilet maanteillä tai moottoriteillä. Mukautettuja nopeuksia ei ole suunniteltu autoilijan kiusaksi, vaan ehkäisemään onnettomuuksia. Talviajossa auton nopeuden vähenemiseen menee pidempi aika kuin kesäkeleillä, joten korkeissa nopeuksissa autoilija voi arvioida jarrutusmatkan väärin. Ilman talvinopeuksia väärinarviointi lisäisi huomattavasti esimerkiksi peräänajoja maanteillä. Jos vielä näkyvyys on huono vaikka lumisateessa, lisääntyy riski onnettomuuteen aivan turhaan.

Hyvä nyrkkisääntö kovien nopeuksien autoilussa talvella on kaikenlaisten tarpeettomien riskien välttäminen. Pyri ajamaan mahdollisimman paljon valoisaan aikaan tai hyvin valaistuilla teillä. Muista riittävä turvaväli edellä ajavaan ajoneuvoon. Älä etenkään tee ohituksia, ellet ole täysin varma niiden onnistumisesta. Maantiellä voi olla ohitustilanteessa vaikea havainnoida vastaantulevaa liikennettä lumessa, ja moottoritiellä ohituskaistalla vaanii piilojään ja pahimmillaan sivuluisun vaara. Maltti on valttia talviajossa!

Auton varustelu talven varalle

Etenkin pidempiä matkoja ajettaessa kannattaa autoon varata kylmien ilmojen varustepakkaus, jotta sormi ei mene suuhun ongelmia kohdatessa. Vaikka autoilijalla olisi kotona autotalli, kannattaa autossa silti olla lumiharja ja lämmityskaapeli. Saattaahan auton joutua pysäköimään jonnekin, jossa tarvitaan ulkoista lämmitystä ja lumen ja jään poistoa auton ulkopinnalta. Myös viltti yhtä matkustajaa kohden kannattaa olla mukana autossa, jos lämmitys yskii.

Siltä varalta, että auto hyytyy talvella tienpenkkaan, kannattaa autossa olla huopien lisäksi lämpimiä vaatteita ja vaihtokengät. Jos esimerkiksi akku on tyhjentynyt, ei matkustajia voi tietenkään pitää lämpiminä auton lämmitysjärjestelmän avulla. On hyvä huolehtia myös siitä, että autossa on heijastinliivit ja heijastava varoituskolmio. Ne auttavat ajoneuvoa näkymään talven pimeydessä paremmin, jolloin lisäonnettomuuksien riski pienenee. Matkustajien tulisi odottaa apua auton sisällä.

Erityispiirteinä liukkaus ja näkyvyys

Isompaan onnettomuusriskiin ja muihin autoiluharmeihin talvisina vuodenaikoina on Suomessa pääosin kaksi syytä. Ne ovat säästä aiheutuva teiden liukkaus sekä lisääntyneen pimeyden ja säänvaihteluiden yhdessä aiheuttama heikentynyt näkyvyys auton sisältä. Molempien haasteiden selättämiseen on avaimena rauhallinen ajotapa, jossa minimoidaan huomiota jakavat tekijät. Älä esimerkiksi selaa puhelinta ajaessa tutullakaan kadulla: suojailma on saattanut tehdä tielle mustaa jäätä, ja pian oletkin ojassa.

Talvella lumi heijastaa valoa jonkin verran, mutta silti pimeällä on pakollista käyttää niin sanottuja pitkiä ajovaloja. Muista vaihtaa pitkät valot lyhyisiin vastaantulevan liikenteen kohdalla, etteivät he häikäisty. Lisäksi laadukkaat talvirenkaat ovat paitsi pakollinen talvivaruste autoon, myös halpa henkivakuutus. Ne vähentävät talvelle ominaisten säiden aiheuttamia haittoja ajamiseen. Pienellä valmistautumisella ja valppaudella suomalaiset osaavat autoilla mahdollisimman turvallisesti myös talvisaikaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *